<<BACK | GESBUK?

19.9.03

Jumaat, 19 September 03 - Solat Jumaat hari ni kat masjid Taman Tenaga, Cheras. Seperti kebiasaan, gua mesti tidur ngantuk masa Imam baca khutbah. Banyak sangat setan dok bergayut kat mata... hehehe! Yang menariknya, ada satu papan elektronik [eloctronic board] ditempatkan betul betul kat dinding atas kepala pak Imam, heh! Gua tertarik pada satu ayat yang terus diulang ulang...

"...memang baik menjadi orang penting, tetapi lebih penting menjadi orang baik..."

Baikkah gua?!!

...masalah!
Masalah yang belum selesai... Gua selalu tertanya tanya, kenapa perkara macam ni berlaku dalam hidup gua! Mak gua pernah pesan kalau ada masalah, jgn bersedih sangat. Sebab, Tuhan marah kalau orang yang ditimpa musibah sedih berlebih lebihan. Macam tak redha dengan ujian dan dugaan yang Tuhan berikan. Tak percaya qada' dan qadar! Tapi gua tak sedih, gua marah dan bengang. Arrgghhh!

Semalam sempat chat ngan Adk77. Lepas chat, dia ada hantar satu emel kat gua. Soal jawab ngan Al-Quran!

Antaranya...
Kita bertanya : Kenapa aku diuji?

Quran menjawab.
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
[Surah Al-Ankabut ayat 2-3]

Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab.
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
[Surah Al-Baqarah ayat 286]

Kita bertanya : Kenapa rasa frust?

Quran menjawab.
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
[Surah Al-Imran ayat 139]

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab.
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
[Surah Al-Baqarah ayat 45]

Kita bertanya : Kepada siapa harus aku berharap?

Quran menjawab.
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
[Surah At-Taubah ayat 129]

Kita berkata : Aku tak tahan!!!

Quran menjawab.
"....dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
[Surah Yusuf ayat 12]

I'm still thinking...