<<BACK | GESBUK?

9.7.03

Lelaki
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN ??!

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya
Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??!

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri oleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung.

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

Wanita
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki.
Menerima pusaka kurang dari lelaki.
Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.
Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH...sayangnya ALLAH pada wanita ....

" Ya Allah Ya Tuhanku, Ampunilah dosa kedua ibu bapaku, saudara-saudaraku, muslimin dan muslimat, ampunilah dosaku. Kuatkanlah Iman kami menghadapi cabaranmu. Bukakanlah pintu rezekimu dan jadikanlah kami makhlukMu yang bersyukur. Amin Ya Allah! "

Artikel ini diambil daripada laman web AnakBugis
[Amuk - Aku Mahu Pulang]

Dinner...
Pukul 8.00 malam gua dapat call dari abang Dien. "Nak pegi Puchong tak, makan malam kat sana?" Puchong tu bermakna rumah abang gua yang sorang lagi, Zamri. Mak ayah gua ada kat sana, sesambil nak ambil diorang balik dok rumah abang sulung gua. Senang nak hantar mak ayah balik kampung besok. Gua ok jer, perut tengah meraung minta diisi "Ok, datang ambil orang lepas pukul lapan, skang blom mandi, lagipun drama Kantonis belum habis lagi." [The Files of Junior Bao II]

Best gak sekali sekala dinner ngan family, bukan selalu beb! Ingat senang ke nak dapat peluang macam ni. Bermesra ngan kaum kerabat, pergh! Bermakna sekali hidup gua... Dalam pukul 11.15 mlm gua bertolak pulang. Yang buat gua hangin tu, ada kaa dah lah naik Kancil, penumpangnya pulak sampai 6 orang. Maunya tak sendat. Rasa cam dok dalam tin sardin. Rasanya ikan sardin pun tak rasa macam tuh kot?!!

Abang Dien hantar gua balik rumah dulu. Sekali gua dapat sms dari Li Selasih. Nak bagi Business Card baru untuk gua. Kalau ikutkan hati, gua penat dan ngantuk, malas nak jumpa dia. Tapi dah sifat gua tak suka hampakan harapan orang...

"Mie, jumpa kat NZ" sms Li Selasih.

"Ok, tunggu, jap lagi sampai!" gua lak balas.

Lama gak lepak kat NZ Curry House kat Wangsa Maju ni. Kalau tak silap sampai kul 3 pagi. Mat Dien pun join sekali gak. Ceh, rupa rupa nya dia pun dapat Business Card jugak. Masing masing dapat jawatan tinggi. Gua nya jawatan, IT Manager. Mat Dien lak Mechanical n Electrical Manager [M&E Manager]. Perghh.... Lepas ni bolehla gua ek skit! Hehehe... [Exists - Langkah Seiringan]