<<BACK | GESBUK?

26.7.03

Sabtu, 26 Julai 03 - Pagi pagi dah check Emel... Yahoo Group... Blog... Friendster... Hmm... dalam Friendster ada msg baru dari sorang kenalan dengan panggilan Fify. Gua ada msg dia minggu lepas bertanyakan tentang graphic. Dia minat graphic n designer, so gua pun tanya la pasal benda tuh. Mintak ajaran skit... Biasalah... Saya budak baru belajar, kalau salah tolong jolokkan.... Ops!

Fify kata: "Nak belajar pasal graphic senang jerk... Awak cuma perlu tengok others design... Contohnya kat website mana mana ker... Awak kene surf banyak, lepas tuh amik contoh, kemudian tukar sket sket, bagi nampak real. Jgn bagi orang tahu itu graphic awak... Lagipon seorang designer adalah seorang pencuri. I mean kiter curi idea orang, tapi kiter adjust... Jgn sampai polis dapat cam... Hehe!!!"

Bagus idea Fify nih... Ada harapan jadik pencuri suatu hari nanti, heheheh! [Lawak jer... Jangan mare aaa...!]

Gua lak kata: "Idea awak tu bagus, mencuri idea orang dan ubah skit skit... Tapi, tak dapat saya bayangkan berapa ramai designer kat Malaysia... dan berapa banyak dah dosa diorang disebabkan mencuri, hahahaha!" [Dreamtale - Fallen Star]

Hikmah Berdiam Diri
Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kpd manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati org lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT.

Bagi mereka yg beriman, lidah yg dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan utk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan utk mengeluarkan mutiara mutiara yg berhikmah. Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia sia.

HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayaan tanpa meminta maaf kpd orang.
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib.

Hadis hadis Rasullulah mengenai kelebihan diam yang bermaksud:
"Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". (Riwayat ABU NAIM)

"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". (Riwayat BUKHARI & MUSLIM)

"Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya". (Riwayat AT-TARMIZI)

Madah Dari Hukama:
"...banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak cakap tidak semestinya cerdik, kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak cakap..."
"...menasihati orang yang bersalah, tidak salah. Yang salah ialah memikirkan kesalahan orang lain..."
"...kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri..."


Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap ke arah perkara perkara yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.

Sumber::Emel - Shima
[Leprosy - Collen]